Интервю Култура

„Сфумато” гостува в старата столица с „Това НЕ Е Хамлет”

Спектакълът „Това НЕ Е Хамлет” на Театрална работилница „Сфумато” гостува във Велико Търново на 28 ноември (вторник), от 19:00ч. в читалище „Надежда“. Режисьор на представлението е Боян Крачолов, който е и автор на „спойката” на драматургичния текст – откъси от текстове на Шекспир, Бекет, Молиер, Мигел де Сервантес, Том Стопард, Петер Вайс, Мюлер, Калдерон и други. Участват актьорите Иван Николов и Димитър Крумов.

”В това представление се опитваме да отприщим тази стихия. Да проверим дали ние я водим нея, или тя нас. Да изследваме границите – както нашите собствени, така и на сцената, да видим докъде можем да обтегнем тънката нишка, която разделя истината от илюзията, да опитаме, по думите на Вонегът, „да се приближим максимално до пропастта на лудостта, без да паднем вътре”. Да стигнем колкото се може по-висока скорост на мислене, на прескачане от един образ в друг, ала не машинално, не повърхностно, ами колкото се може по-дълбинно, на едно лудешко препускане през най-големите текстове, тези, които винаги са ни провокирали, и накрая да успеем да слезем от тази „въртележка”, да се върнем към самите себе си. А ако не успеем – поне ще сме опитали.”

„Това са откъси от пиеси, които винаги съм искал да поставя. Реших да  ги обединя в един текстов колаж, защото всички те се занимават с темите: какво е да си жив, какво е реалност и какво е илюзия… Тези текстове най-пълно могат да отприщят творческата природа на актьора.”, обясни режисьорът Боян Крачолов.

„За мен „Това НЕ Е Хамлет” е много повече от едно представление. Това е нещо като проект на живота ни в момента – представление, с което ние се изразяваме, което ни дава възможност да кажем пред много хора нещата, които ни вълнуват и вдъхновяват, но и нещата, които не ни харесват в света, който ни заобикаля.”, разказа актьорът Иван Николов.

Сред режисьорските работи на Боян Крачолов са „Палата №6“, „Срещу течението на Хъдсън“, откъс от романа „Възвишение“, поставен поради участието му в ателието „Възстановки“ и други. Като актьор е участвал в спектакъла „Продадено“ (по „Вишнева Градина“) с режисьор Маргарита Младенова. Негови разкази са публикувани в „Литературен вестник“ и списание „Страница“. Тази година излезе и дебютната му книга „Църква от сънища”.

Повече за „Това НЕ Е Хамлет” чуйте от Боян Крачолов и Иван Николов в прикачения звуков файл:

С „Това НЕ Е Хамлет” Боян Крачолов, Иван Николов и Димитър Крумов печелят  Аскеер за 2017г. в категорията „Изгряваща звезда”. Спектакълът е игран на сцената на „Сфумато”, както и в Пловдив и Благоевград, а сега за първи път гостува и на търновска сцена. Билети се предлагат в Туристическия информационен център – Велико Търново, както и в сайта theatre.art.bg.

Снимки: Facebook

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone