Култура Община

Сувенири от целия свят получи Община Велико Търново за спомен от 21-ия международен фолклорен фестивал

Традиционна среща между ръководителите на чуждестранните групи-участници в Международния фолклорен фестивал и ръководството на Община Велико Търново се проведе днес в сградата на кметската администрация. Директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова приветства участниците: „За мен е истинско удоволствие да се срещна с вас и в дома на Велико Търново – сградата на Общината. Имам честта от името на нашия кмет да ви поздравя за вашето участие, да ви пожелая успехи на сцената на Велико Търново и да ви кажа, че сме щастливи , че имаме възможността да ви посрещнем и да бъдем домакини. Международният фолклорен фестивал е едно от емблематичните събития за Велико Търново – надявам се, че сами сте се убедили с какво нетърпение и радост всички граждани и гости очакват и посрещат вашите концерти. Те наистина ви обичат! Фестивалът е един истински празник за нашия град”, акцентира Нелина Църова.

Традиционна кукла с българска народна носия, сувенирен макет на крепостта Царевец и филм за аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов“ бяха подаръците, с които дариха от Общината ръководителите на групите-участници тази година. Боливийците върнаха жеста със стар ръчно изработен ковьон (килим) и умален модел на емблематични за боливийския фолклор инструменти – маракаси, арфа, тамбура и китара. Традиционен коняк бе подаръкът от страна на Летящите грузинци, а от тази на китайците – чаши за чай и красиво ветрило. Усмихнатите представители от Коста Рика бяха донесли традиционна кърпичка, която се завързва на врата, и банкнота от 5 колонес (най-старата в Коста Рика). Върху нея е изобразена най-известната картина в държавата, символизира богатата култура на слънчевата страна, с прекрасните й крайбрежия, с кафето и бананите, с които е известна в цял свят.

Модел на традиционна малайзийска къща оставиха за спомен на Община Велико Търново участниците от ISMMA Dance Group (Малайзийски институт по изкуствата – Мелака). Индианска глинена чиния и картина-гоблен с извезан типичен танц от Халиско подариха танцьорите от Мексико. Те смятат, че когато подаряват нещо ръчно изработено, помагат нематериалното им културно наследство да остане живо. Руснаците от Националния фолклорен танцов ансамбъл „Калинка” дариха домакините с часовник, традиционна чиния и най-известния руски шоколад – “Аленка”.

Ръководителите на ансамблите оставиха своите послания в книгата за гости на Община Велико Търново, а в края на срещата председателят на Международния фолклорен фестивал Емил Павлов подари на Нелина Църова официалния плакет и флаг на 21-ото издание на събитието. За финал всички си направиха обща снимка за спомен от срещата.