Култура

Студент по медицина обучава млади актьори в Килифарево

Два спектакъла ще изненадат любителите на театралното изкуство в град Килифарево след броени дни. Младите таланти от студиите „Талантино” и „Фъстъците” са подготвили интересни изненади, много смях и абсолютен професионализъм, овладян след усилената работа през последните месеци. Техен ръководител е Саид Джамбазов, който от няколко години работи с артистичните деца на Килифарево. Въпреки че Джамбазов учи в Медицинския университет в София, той намира време за талантите от великотърновския град, които обичат театъра и искат да се развиват в тази насока.

На 9 септември от 19 часа в салона на Народно читалище „Напредък” актьорите ще представят сатиричната комедия „Сводници” по Иво Сиромахов. На сцената ще се качат седем младежи от 14 до 18-годишна възраст. „Иво Сиромахов е един много нестандартен автор. Той по много необичен начин се опитва и до някаква степен успява да покаже кривината на този свят. Затова се спряхме на това произведение. Става дума за агенция за запознанства, където се преплитат различни човешки съдби”, поясни в интервю за Общинското радио Джамбазов. Три месеца подготвя той артистичните младежи, а дейностите са част от Националната програма за младежта към Министерството на младежта и спорта, с помощта на Младежкия информационно-консултантски център във Велико Търново.

Следващата премиера е на 12 септември, отново от 19 часа в читалището. Детската школа „Фъстъците” ще играе „Вражалец” по Ст. Л. Костов. И двете представления са със свободен вход, подчерта Джамбазов.

Вече седма година Саид Джамбазов обучава децата в тънкостите на актьорската професия. Всяко едно от тях е от Килифарево, но учи във Велико Търново. Репетициите се провеждат след 17 часа, а от година на година младежите стават все по-сериозни и по-нахъсани за работа. Някои от тях дори имат амбиции да продължат образованието си в тази сфера. Сред тях е Михаил Симеонов, който три години поред печели стипендия по проекта „Хиляда стипендии” в направлението „Театрално изкуство”. Тази година Мишо ще кандидатства отново. „Надявам се да премине през трите етапа на проекта. Той иска в бъдеще да се занимава с това. За съжаление във Велико Търново няма професионална гимназия, която да развива таланта на децата, а подготовката да им помага в кандидатстването във висше учебно заведение”, акцентира Саид Джамбазов.

Лятото за талантите вече приключва, а резултатите от тяхната работа може да видите на 9 и 12 септември. След това всеки един от тях поема по пътя си – Саид Джамбазов се връща в София, за да продължи обучението си в Медицинския университет, а децата – в училище. Джамбазов, заедно с колегите си от Младежкия дом във Велико Търново, в момента търси варианти за участия в различни театрални фестивали.