Образование

Студенти на ВТУ завоюваха призовите места в конкурса „Бележити български физици”

Студенти на Великотърновския университет завоюваха призовите места в Националния конкурс за есе на тема „Бележити български физици”. На първо място в творческата надпревара е класиран Йордан Миновски, III курс, специалност „Регионално развитие  и геоикономика”, втори е  Халил Келов  от специалност „География”. Отличените на трето място са Нина Жечкова и Симона Клашнева, четвъртокурсници от специалност „Български език и география”. Двама от участниците печелят и поощрителните награди на конкурса. Това са Йордан Георгиев от специалност „Регионално развитие и геоикономика” и Християна Христова, специалност „Български език и география”. Научен ръководител на студентите е гл. ас. Тамара Драганова.

„Конкурсът изискваше от младите хора да демонстрират изследователски познания, да изразят своето лично отношение, родолюбиви помисли и гордост от делата на бележити български физици. Предизвикателство за младите географи бе идеята да реализират интегративния синтез между физиката и географията, да потърсят обединяващата теза за единство и научност в развитието на българската наука, да „преровят” своите спомени и да потърсят любим учител и техен вдъхновител, да демонстрират и защитят своите изследователски търсения и тези за бележити български физици, с които България е научно-образователна сила и прославена сред световната академична общност”, коментира гл. ас. Драганова.

Проф. Никола Балабанов е бил председател на комисията, оценявала есетата.

Първенците ще получат награди при провеждането на Младежката научна сесия в рамките на 48-ата Национална конференция по физика през есента.