Полиция

Стряскащ брой нарушители на пътя, но инцидентите с деца намаляват двойно

За първите 4 месеца на годината, за щастие – двойно са намалели инцидентите с непълнолетни на територията на ОДМВР, съобщи началникът на Сектор „Пътна полиция” гл. инспектор Атанас Атанасов. „За първите четири месеца на тази година имаме осем произшествия с осем ранени под 17 г., убити няма. За същия период на миналата година ПТП-та са 17, със 17 ранени”, посочи той.

В резултат на произшествие през изминалата година бе регистриран и смъртен случай на дете, блъснато от кола до пешеходна пътека на ул. „Св. Княз Борис I” в Горна Оряховица, припомни началникът на Сектор „Охранителна полиция” комисар Стефан Николов. За 2017-та убитите деца са 4.

Стават ли пешеходците и водачите по-дисциплинирани и толерантни на пътя – коментираха още представителите на МВР. Всеки месец се провежда традиционната акция „Пешеходец”. Резултатите от нея са стряскащи, коментира гл. ин. Атанасов. „Масово не се спазва преминаването на разрешените места, така наречените пешеходни пътеки, доста са установените водачи, които отнемат предимство, така че акцията ще продължи”, допълни той.

Масово налаганите глоби по фиш са 20 лв. Ако пешеходец прескача парапет, за да пресече където си иска – санкцията е 50 лв. Събираемостта през последните години надвишава 50 процента, коментира комисар Николов. Той припомни, че е създадена организация за обмен на информация между Пътна полиция и НАП, която има правото да започне изпълнително производство, в случай че глобата не бъде платена в срок. От наложени санкции за повече от 5 млн. през изминалата година са събрани над 1,5 млн. лв. В момента се въвежда електронна синхронизация на информацията и по други наказателни постановления, по които органите на МВР са компетентни да съставят актове. В случай, че нарушителите пропуснат да се издължат към държавния бюджет в указания, НАП принудително ще събере сумите с лихви за допълнителните разходи по събирането. „В резултат на тези законодателни промени, които бяха направени през изминалите години се наблюдава и спад на регистрираните пътно-транспортни произшествия, а в резултат на усилията, които полагат колегите от „Пътна полиция” и районните управления за контрол на пешеходците и водачите, неспазващи предимство, се наблюдава и спад на произшествията с пешеходци”, допълни комисарят.