Образование

Струмишкият митрополит бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Великотърновския университет

Струмишкият митрополит проф. Наум Илиевски е новият „Почетен доктор на ВТУ”. Инсигниите – ритуална тога, почетен знак и почетна диплома – връчи на официална церемония днес ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов. Негово Високопреосвещенство получава званието „за безспорните му заслуги към православната църква като един от видните съвременни богослови, учени, писатели, преводачи, както и за неговия принос за развитието на българо-македонските отношения и за утвърждаването на духовните, културните и академичните връзки с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

„Той е един от най-изтъкнатите и активни радетели за братско  единение между православните народи и църкви на нашите две държави – Република България и Република Македония. Осъзнато посвещава живота си в служба на Бога и на православието, като винаги се е стремял да работи за добрите сестрински отношения между отделните поместни православни църкви и затова се радва на заслужено признание сред тях. Знаково лице е в културния и академичния живот в родината си  и далеч извън нейните граници”, посочи при представянето на новия почетен доктор доц. Николай Кънев, временно декан на Историческия факултет.

Струмишкият митрополит е роден  на 13 декември 1961 г. в Скопие. Завършил е Правния факултет на Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий”, както и асоциирания със същия университет Теологически факултет на Македонската православна църква. Има магистърска степен по клинична психология от Международния славянски университет „Св. Николе”. От 2010 г. е доцент в Педагогическия факултет на Битолския университет „Св. Климент Охридски”, а през 2018 г. е избран за извънреден професор на Международния славянски университет  „Гаврило Романович Державин” в град Св. Николе. Автор е на 14 книги с пастирски послания, поучения, беседи и аскетично-исихастки есета, две от които са преведени на английски език. По негова инициатива от 2000 г. се издава православно периодично списание. По идея на митрополит Наум е изработен моделът на официалната уеб страница на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. Владее гръцки, английски,  руски и български  език.