Култура Община

Страсбург изпревари Велико Търново в надпреварата за „Световна столица на книгата“

В писмо до заместник-кмета на община Велико Търново Нейко Генчев  главния координатор на програмата „Световна столица на книгата“ към ЮНЕСКО съобщава, че кандидатът Велико Търново е класиран на второ място и след дебати и допълнително заседание, със съвсем малка преднина е взето решение в полза на Страсбург (Франция). Десет града участваха в надпреварата, като останалите са Аман (Йордания), Хавана (Куба), Яш (Румъния), Обидос (Португалия), Пловдив, Рияд (Саудитска Арабия), Саламанка (Испания), Ташкент (Узбекистан); още два са били елиминирани при предварителното пресяване.

Нейко Генчев публикува и писмото от главния координатор на програмата:

 

„Уважаеми г-н Генчев,
Консултативният комитет на Световната столица на книгата, съставен от ЮНЕСКО и представителите на Европейската и международната федерация на книготърговците (EIBF), Международния форум на авторите (IAF), Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA) и Международната асоциация на издателите (IPA) бяха впечатлени от вашата кандидатура за Световна столица на книгата за 2024 г.; една от двете най-силни кандидатури, които получихме тази година.
Окончателното решение в полза на Страсбург (Франция) току-що беше обявено и ние осъзнаваме, че това окончателно решение ще дойде като разочарование за вашия град, но въпреки това се надяваме, че ще получите насърчение от нашите отзиви. Видяхме една изключително силна кандидатура; наистина се надяваме градът Ви да кандидатства отново в бъдеще.
Комисията намери вашето представяне на културната история на Велико Търново за много убедително и увлекателно. Вашата оферта изглежда е била разработена чрез похвално открит и приобщаващ процес. Вашите идеи за свободата на изразяване и за свободата на превода са много силни, имате добре разработен и обоснован бюджет, и като цяло планът ви за действие е отличен. Единствената слабост е,  че планът е съсредоточен основно върху събитията, а не толкова върху по-дългосрочни, устойчиви програми.
Моля, не се колебайте да се свържете с нас, ако решите да кандидатствате отново, което настоятелно препоръчваме. Готови сме да проведем с вас допълнителни дискусии и да предоставим наставничество и методическа помощ от ЮНЕСКО…“

 

„В личен разговор ми беше обяснено, че ако не е участвал Страсбург, победителят щеше да се казва Велико Търново. Но въпреки всички достойнства на нашата кандидатура комисията е предпочела града, който е седалище на Съвета на Европа и на Европейския Съд по правата на човека, който е пет пъти по-голям от Велико Търново и разполага с бюджет, който е просто несравним с нашия. Да не говорим, че там има 59 (!) библиотеки, между които втората по големина във Франция, и 25 книжарници.

Наистина съм доволен. Предишната кандидатура на Велико Търново, подадена преди две години, дори не е преминала предварителното пресяване, а сега сме на финала! Това не е злорадство към хората, които са правили предната кандидатура, а радост, че сегашните ни идеи и работа са оценени толкова високо.“ – коментира заместник – кметът Нейко Генчев и допълва:

„Не съм стигал толкова далеч в мечтите си – че за два месеца ще успеем да подготвим кандидатура, която да спечели (макар че работихме по нея почти денонощно заради краткия срок). Не вярвах, че родният ни град има реални шансове. Нищо не ни пречи да осъществим повечето от идеите, включени в кандидатурата, и без да сме получили титлата. Просто трябва да работим за това, без да се отказваме и без да спираме. И да подготвяме следващата ни кандидатура. Инчеон (Ю.Корея) успя от третия път. Куала Лумпур – от четвъртия. И т.н…“