Образование

Сто учени пристигат във Великотърновския университет за участие в конференцията „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани”

Световноизвестни историци и медиевисти от България и още единадесет държави ще участват в международната научна конференция в чест на 60-годишнината на проф. Пламен Павлов. 100 учени, изследователи на темата „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” – ще се включат с доклади и научни съобщения в пленарните заседания, съобщи временно изпълняващият длъжността декан на Историческия факултет доц. Николай Кънев.

Форумът ще се проведе от 26 до 28 октомври.  Официалното откриване ще направи доайенът на българската средновековна историческа наука акад. Васил Гюзелев. То ще се състои от  26 октомври от 10,00 часа в аулата на Великотърновския университет, а дискусиите ще бъдат в зали на Институт „Конфуций”.

Конференцията се организира с финансовата подкрепа на   Фонд „Научни изследвания” към МОН, Фондация „Българска памет”, Община Велико Търново, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Регионалния исторически музей в Бургас, спомоществователи и частни лица.

„Конференцията е с наслов „България, българите и светът”. Той е алюзия за широкия обхват на научните интереси на проф. Павлов и за неговата изключително значима роля по отношение на българските общности в чужбина, а тематичното заглавие, около което се концентрират докладите  – „Владетел, държава и църква в Средновековните Балкани” – най-добре отразява преките научни дирения на проф. Павлов, поясни доц. Кънев.

„Проф. д-р Пламен Христов Павлов не е ординерен кабинетен учен, който си седи в своята кула от слонова кост и пише забележителни трудове. Проф. Павлов е учен с кауза. Малко са такива учени, които отделят огромно време и  част от своя интелектуален потенциал на каузата, наречена България и българите”, подчерта доц. Иван Лазаров, ръководител на катедра „Стара и средновековна история”. „ Фактът, че дойдоха толкова много учени показва международния авторитет на проф. Павлов”, каза той и припомни, че Велико Търново е домакин на мащабен научен форум за трета поредна година. „Идеята ни е да покажем, че денят 26 октомври, който е началото на въстанието на Асеневци и обявяването на Търново за столица на България – е ден, който не бива да бъде забравен, защото Търново е не само историческата столица, но за нас той е и духовната столица не само на българите в политическите граници на нашата държава, но и на българите по целия свят”, отбеляза доц. Иван Лазаров. „Намерението на Историческия факултет не е само да се пошуми – пошуми и след това нещата да се забравят до следващия юбилей на някой друг, а да се издаде рефериран том с докладите, който да бъде включен в международния научен обмен и във всички рейтингови агенции”, допълни доц. Лазаров.