Любопитно Община

Стотици туристи опитаха от вкусните средновековни гозби на Царевец

Извара с чесън, къри и горчица; круши с мед и мента, сварени в бяло вино; пълнен хляб със зелении; селски хляб просеник; средиземноморска рибена чорба с портокал и още много други вкусотии успяха да опитат посетителите на петото издание на  Международния фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград: Вкусът на Средновековието“ на крепостта Царевец във Велико Търново. В приготвянето им се включиха членове на клубове „Традиция“ у нас, както и ученици от ПГТ “Д-р Васил Берон“.

Слънчевото време днес привлече много български и чуждестранни туристи, които с любопитство и интерес вкусваха от кулинарните демонстрации на ястия, типични за средните векове.

За храната на българите през Средновековието специална презентация направи проф. Иван Лазаров от Великотърновския университет, който повече от 30 години изследва средновековната българска кухня.

Той подготвя и книга по темата. В нея ще са включени средновековни рецепти и проучвания за начина на хранете, продукти, технологии.

„Тогава, добре е била позната византийска енциклопедия от X век, преведена на старобългарски, описваща техниките на отглеждане на различни култури, култивиране на различни растения, свойствата им. Има рецепти, които са препоръчителни, както и начин на приготвяне на ястия според потенциала на растенията – морковите, житото, ръжта, ечемика. Подправките са били важни тогава. Използвали са индийски, китайски. Дивеч, наденички дори са били пък ястия за елитните граждани. Голям интерес към храната са имали тогава хората. Обществени заведения за хранене е имало. Хлябът е неизменна част от традициите и е присъствал на трапезата и на по-бедните, и на по-богатите българи. Навлиза от Византия през X век“, обясни за Общинското радио Велико Търново професорът.

На фестивала бяха представени и различни средновековни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, производство на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, различни методи на тъкане. Посетителите можеха да изпробват и уменията си по стрелба с лък.

        

Най-мащабният средновековен фестивал в България е организиран от Община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество ”Традиция” – Регионален клон Велико Търново.

Официалното представяне на участниците бе днес на площад „Цар Асен I“ пред Царевец, а след това бе направена възстановка на превземането на портите на крепостта от завърналия се в Търново цар Иван Асен II и прокуждането на узурпатора Борил. В историческите битки днес и утре се включат над 140 реконструктори от България, Румъния, Сърбия, Украйна и за първи път от Италия.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, ще се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен за крепостта ще са вечерните събития днес и утре от 18,30 до 21,30ч.

снимка – личен архив Общинско радио Велико Търново

Кремена Крумова – Попова