Култура Любопитно

Стотици си казаха „Да играем” настолни игри във Велико Търново

Велико Търново бе център на настолните игри в почивните дни. Стотици старостоличани и гости, деца и родители, ученици и пенсионери се включиха в събитието, събрало на едно място почитатели на интересното хоби. Четири турнира за професионалистите и томбола с много награди, демонстрации на китайски шах и най-важното – срещи между най-различни хора, се случиха в Мол – Велико Търново в събота и неделя. Близо 20 бяха доброволците, които усмихнато и търпеливо обясняваха на начинаещите основните правила на игрите. Млади, приветливи и интелигентни – това са членовете на организацията „Да играем”, която заедно с търговския център в старата столица организираха събитието. „Много хора дойдоха с нагласата, че само децата им ще играят. Преди малко пристигна един човек, който ни каза, че вижда доста деца над 18 години. В съзнанието на хората настолните игри са детска работа, но не е така”, с усмивка обясни Цвети – част от екипа на „Да играем”. Основният тим на фестивала е осем души, а организацията на събитието им отне няколко месеца труд – в извънработно време, между обедните почивки, през уикендите.

Гости от цяла България – организации за настолни игри в Пловдив, Варна, София и Русе, издатели и създатели на игри, бяха част от фестивала във Велико Търново. Детски кът с удобни възглавнички прие най-малките любопитковци. Доброволците даваха насоки на всеки, който нямаше идея каква игра да избере. Предварително изчислен график – това е тайната, сподели ни Ивайло Драганов. Председателят на фондация „Да играем” е двигателят на събитието. „Това, което ме накара да се включа като доброволец, е любовта към настолните игри, която Иво разпали у всички нас. Всички сме тук благодарение на неговите събития, благодарение на които ние открихме, че има начин да се забавляваш с други хора и да не сe намирате в барове, където да пиете заедно. Настолните игри са хобито, което ме срещна с прекрасни хора”, допълни Цвети.

Това е поредно издание на фестивала „Настолен град” във Велико Търново. Събитието тази година обаче е най-мащабното, акцентира Ивайло. С него водещата цел, която си поставиха „Да играем” бе изпълнена – да привлекат всякакъв тип хора в манията, наречена настолни игри.