Икономика Интервю

Стойне Василев: Нека се въздържаме от големи покупки тази и следващата година

Индикациите за предстоящи сътресения в икономическия свят, породени от коронавирусната пандемия, все повече безпокоят и пораждат опасения сред потребителите на финансови услуги. Много от нас са взели кредит за жилище, покупка на автомобил или за текущ ремонт. Какви мерки трябва да вземем относно личните си финанси, когато сме на прага на нова финансова криза разговаряме със Стойне Василев, създател на сайт за лични финанси и собствен бизнес и председател на Управителния съвет на Българската асоциация на личните финансови консултанти.

„Хората, които нямат авариен фонд, тоест заделени пари, или така наречените „бели пари за черни дни”, да си направят такъв. Фондът трябва да стига за покриване на разходите ни от 3 до 6 месеца, ако не дай боже останем без работа или изникнат извънредни ситуации. Ако вече разполагаме с такъв, особено предвид настоящата ситуация на несигурност, е добре да го увеличим за да може да покрива нуждите ни за период от 6 до 9 месеца”, препоръчва Василев. „Ако имаме каквито и да е задължения, в това число ипотечен кредит, потребителски кредит, лизинги за автомобили, да си разработим план за обслужването им. Трябва да си направим и равносметка и ако тя ни покаже, че ще се справим трудно, е добре да се свържем с банката, лизинговата компания или финансовата институция, да им разкажем за това че имаме затруднения и да се опитаме да структурираме нашите задължения или да ползваме гратисен период”, допълва икономистът.

Стойне Василев съветва да сме проактивни в комуникацията ни с институциите, и на колкото по-ранен етап от нашите финансови затруднения се случва тя, толкова по-добре ще може да се реагира по най-адекватния начин.

На въпроса за това как може да намалим разходите си, Василев коментира: „За да намалим разходите си, първо трябва да знаем какви точно правим. За целта препоръчвам да си маркираме елементарен бюджет, може и на лист хартия, където да изброим постъпленията и харчовете си, да опишем, също така, разходите по категории, като ги групираме на задължителни (такива, без които не можем) и незадължителни (например за развлечения, почивки). Когато имаме този бюджет ще знаем как може по-най лесния начин да оптимизираме своите разходи. Естествено, добре е да започнем от тези, които не са задължителни като развлечения, почивки, или нещо, което не е толкова належащо. В условия на криза и намалени доходи трябва да направим някакви съкращения. Не е приятно на никой, но едва когато сме финансово стабилни ще може да увеличим разходите си, и да си купим неща, които сме планирали. Сегашният период не е подходящ да правим големи покупки, нека тази и следващата 2021 година да се въздържаме от това.”

Относно това дали е добре да преразгледаме и застрахователния си план, Стойне Василев пояснява: „След като вече имаме авариен фонд, на второ място по важност, разбира се, идва и нашата защита, жилището и имуществото, което притежаваме. В кризисно положение, ако ни се появят някакви допълнителни разходи или изникне непредвидена щета, много трудно бихме ги покрили. На първо място, смятам че е добре да се погрижим за нашето здраве и нашия живот. Доста застрахователи вече предлагат и продукт срещу заболяване от новия коронавирус, така че всички допълнителни разходи като болнично лечение или медикаменти например, могат да се поемат от застрахователя. Това е идеята на застраховането – срещу една малка сума пари, която плащаме, да прехвърлим големите рискове на застрахователите, и когато ни се наложи,  да може да разчитаме на тях финансово”.

Гергана Нинова