Образование

Стихотворението „България” на Радко Радков да влезе в програмата по българска литература, предлага доц. Михов

Поетично-музикална вечер, посветена на 10-годишнината от смъртта на великия съвременен поет на Велико Търново, България и света – Радко Радков, събра десетки негови приятели и почитатели на гениалното му творчество в залата на Община Велико Търново. Събитието, организирано от Евгени Коев с подкрепата на дъщерята на поета – Мария Радкова, най-близкия му приятел приживе проф. Николай Даскалов и оперната певица Анна Стефанова премина в  тържествена атмосфера.

Тазгодишният носител на наградата „Велико Търново” за култура актьорът Милен Иванов изпълни откъси от произведения на поета на историческа тема – „Симеон Велики”, „Балдуин Фландърски”, „Св. Патриарх Евтимий”, „Левски”. Анна Стефанова, чийто преподавател в Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е бил Радко Радков, изпълни в негова памет откъси от известни опери. На пиано ѝ акомпанира доц. Снежана Врайнова. Анна Стефанова е сродница на една от най-ярките великотърновски актриси – Елена Стефанова. За класическата музика я открива проф. Лилия Наумова. Началото в музикалното ѝ развитие започва в хора на МДТ „Константин Кисимов”, който е трамплин за успешната й кариера в България и на европейските сцени.

В края на събитието Евгени Коев прочете отворено писмо до министъра на образованието и науката и до всички регионални и национални медии от името на доц. д-р Милен Михов в качеството му на заместник-председател на Комисията по наука и образование в Народното събрание.

Предложението, с което доц. Михов се обръща към просветния министър, и ще бъде входирано в съответната институция, е стихотворението „България» на Радко Радков да бъде включено за изучаване в програмата по българска литература в гимназиалните класове.