Любопитно

Стенописват църквата „Света Троица“ в с. Ялово

Църквата „Света Троица” е действащ храм в с. Ялово. Строежът ѝ започва през 1935 г. Открита е официално през 1962 година. Празникът на храма е на „Свети Дух” през месец юни, съвпадащ с празника на селото.

Сградата е построена от дарения на хората, които  живеят в селото, разказа председателят на местното читалище „Селски труд” Тодор Тодоров. „На нейното място се е помещавал занданът за животните в селото, които са навлизали в чужди пасища. Строителите са използвали основите на постройката за основи на  сегашния храм. Църквата е една кауза, която обединява всички живущи в Ялово. За нас е важно  да имаме свой храм, в който да се извършват кръщенета, венчавки и други ритуали. Селото е било оживено. В него са живеели 500 души. После се обезлюдява, но мечтата за църквата остава„, допълни Тодоров.

В момента тече процес по стенописване на тавана в наоса на храма. Ще бъде подменен олтара, както и отоплението. Средствата за обновяването на облика на църквата отново са от дарители от селото. Очаква се  да завършим тавана септември или октомври месец тази година, обясни Мартин Петров, бивш възпитаник на ВТУ „Св.св Кирил и Методий“, заел се със задачата да изрисува храма. Екипът му е малък- трима души, а работата им продължава дори и в дните, когато цялото село празнува.

Благодарни сме на Отец Петър, който взе присърце нашата кауза и помогна при преговорите с епархията, за да се реализира проектът. До момента са вложени повече от 30 000 лева. Необходими са общо около 100 000 лв., за да бъде завършено обновяването на църквата„, допълни Мартин Петров.

 

Диана Колева