Денят Образование

Състезанието „Буквоплет“ за първи път във Велико Търново

Състезание „Буквоплетза правопис и правоговор се проведе за първи път във Велико Търново. Негов домакин бе Регионалната народна библиотека „П.Р.Славейков“, а организатори лайънс-клуб „Велико Търново-Царевец“ и лайънс –клуб „Велико Търново-Арбанаси“.

Форматът е национален и е адресиран към второкласниците. Създаден е по английски образец, който е популярен в редица страни по света. У нас началото му се поставя в Русе от лайънс –клуб „Русе-Север“. От тази година състезанието е патентовано в Министерството на образованието от цялата Асоциация на лайънс-клубовете в България, дистрикт 130, сподели Галина  Генчева – преподавател в ОУ „Св.Патриарх Евтимий“, водещ и ръководител на формата „Буквоплет“ във Велико Търново. В него знанията си показаха 26 ученици от училищата в старата столица, излъчени от паралелките на втори клас.

Компетентното жури в състав проф. Иван Харалампиев – председател, проф. Божанка Моцинова и д-р Ренета Минчева – методист по „Български език и литература“ в Педагогическия факултет на ВТУ, оцениха представянето на участниците.

Състезанието протече в три кръга. Най-добре представилите се двама състезатели от втория кръг, премериха сили на финала. На него първото място зае Елица Борисова от  ОУ „Св.Патриарх Евтимий“, втори бе класиран Теодор Колев – ОУ „ Бачо Кичо“. Двамата ще представят великотърновските второкласници по време на Националното състезание „Буквоплет“. То ще се проведе в Русе на 12 май. В него сили по правопис и правоговор ще премерят победителите в кръговете от 20 града в страната. Отлично бе представянето в състезанието в старата столица и на Айя Драгнева от ОУ „Бачо Киро“ . Тя ще бъде резерва и ще има готовност за участие при невъзможност на един от двамата победители да се състезава в Русе. Представянето там поемат лайънс-клубовете от Велико Търново.

Всички участници получиха грамоти и награди, както и почерпка за превърналото се в истински празник на знанията по български език състезание „Буквоплет“. Второкласниците приветстваха за отличното представяне проф. Иван Харалампием и Веселин Георгиев – президент на лайънс-клуб „Велико Търново – Арбанаси“. Форматът се провежда за пети път. Първото му издание в старата столица уважиха приятели и партньори на лайънс-клубовете, много родители. Сред гостите бе и Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново.