Образование Община Общински съвет

Старшина курсант Даниел Костов ще е носител на Академичната награда „3-ти март“ на община Велико Търново

Старшина курсант Даниел Костов ще е носител на Академичната награда „3-ти март“ на община Велико Търново. Това реши на свое извънредно заседание днес Великотърновският общински съвет, след като на 29-ти февруари отхвърли предложението на НВУ „Васил Левски“. Тогава общинските съветници Соня Будева и Ангел Янчев казаха, че не е спазена процедурата по номинирането на кандидата.

На заседанието на местния парламент днес присъства началникът на НВУ „Васил Левски“ бриг. ген. Иван Маламов. Преди гласуването на номинирания кандидат, генералът взе думата: „Решението, което вие взехте на 29-ти февруари, е удар по НВУ и по авторитета му, защото не се доверихте на Академичния съвет. Няма събитие в този град, в което НВУ да не участва. Курсантите спасяваха хора от наводненията преди години, преди няколко месеца курсантите разчистваха снега.

Вие унизихте НВУ и, ако не получим извинение, както и старшина Даниел Костов, който също беше унизен, и ако не подкрепите решението на Академичния съвет, аз ще изтегля университета от тази награда.“ – заяви от трибуната бриг. ген. Иван Маламов.

Общинският съветник Соня Будева отново потвърди твърденията си от предишното заседание на местния парламент, че е нарушена процедурата за избор на носител на Академичната награда.

Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов се извини от свое име на началника на НВУ и нарече случващото позорище. Петко Тюфекчиев от БСП също се извини и каза, че той и колегите му са били подведени. „Искам да кажа на колегите от ПП-ДБ, с днешното ви поведение вие правите опит да провалите 3-ти март. Това ме срамува и притеснява.“  каза Тюфекчиев.

С 22 гласа „за“ старшина курсант Даниел Костов беше определен за носител на Академичната награда „3-ти март“ на община Велико Търново. Против гласуваха четирима съветници от групата на ПП-ДБ.

Мария Христова