Образование

Стартира европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Днес в 9:30 сутринта в Дома на културата в НВУ „Васил Левски” стартираа заключителният етап на олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана. Събитието е една от инициативите, които във Велико Търново се провеждат като част от официалния календар на българското европредседателство.

За откриването се очаква да пристигнат официални лица и гости от Министерството на българското председателство, Министерството на отбраната и Европейския колеж за сигурност и отбрана в Брюксел, който е организатор на надпреварата.  Около 38 курсанти, представители на близо 30 военни училища в 15 европейски страни ще се включат в състезанието с тема от общата европейска политика за сигурност и отбрана, която са развили през годината. Най-добрите отбори ще проведат открито състезание по въпросите на сигурността в сряда, когато и цивилна публика е поканена да се включи като гост в интригуващата надпревара.

През цялата седмица ще бъде извършвано класирането на десетте най-добри млади военни в Европа, петима от тях ще бъдат селектирани отделно, ще бъде излъчен и индивидуален първенец. Те ще бъдат отличени в петък, от 9 часа в Дома на културата.