Спорт

Стартира вторият детски футболен турнир в памет на Трифон Иванов

Стартира второто издание на детския футболен турнир в памет на Трифон Иванов. На стадион Ивайло в присъствието на десетки жители и гости на старопрестолния град, събитието откри управителят на ОП ”Спортни имоти и прояви” Петко Павлов. На церемонията присъстваха редица официални лица и гости, а младите състезатели приветства зам.-кметът на общината и председател на съвета на ФК “Етър ВТ” – проф. Георги Камарашев. “Радостен съм да ви видя така борбени и нахъсани, защото така играеше Трифон Иванов. Надявам се, че във ваше лице виждаме бъдещите световни шампиони на България”, обърна се Камарашев към младите спортисти.  Сред гостите бяха още председателят на Комисията за младежта и спорта към великотърновски Общински съвет – д-р Мария Илчева, кметовете на Павликени  и Поликраище – инж. Емануил Манолов и Марин Тодоранов, спортните експерти Георги Давидов и Йордан Дурчев.

С огромно вълнение, успех в надпреварата пожела и председателя на зоналния съвет на БФС и съотборник на Трифон Иванов от Националния отбор на България – Бончо Генчев. “Трифон мечтаеше да организира футболен турнир, тук, на стадион Ивайло”, припомни съотборникът му. “Фактът, че сте тук – означава, че той не е забравен, че всички ние го носим вътре в себе си и го споменаваме. Затова и турнирът ще продължи да го има дълги години”, подчерта пред трибуните Генчев.

Турнирът бе иницииран по идея на кмета инж. Даниел Панов, преди година и половина, припомни Петко Павлов. Първото издание бе миналото лято, когато победител стана отборът на Лудогорец. В организацията на проявата усилия съвместяват община Велико Търново, БФС, зоналният съвет на БФС и ОП ”Спортни имоти и прояви”. Датата на надпреварата също не е случайна, тъй като на 27 юли Железният защитник трябваше да навърши 52 години и “със сигурност, ако не си беше отишъл от нашия свят на 13 февруари 2016, щеше да бъде на своя любим стадион, на който стартира впечатляващата си футболна кариера и прекара последните години от живота си, като председател на зоналния съвет”, допълни Павлов.

Шест отбора се изправят в оспорвана надпревара за купата на Футбол 9 в следващите два дни – Етър ВТ, Берое, Левски, ЦСКА, Черноморец и Локо ГО. Четири от тях ще определят шампиона, разделени в две групи. Мачовете се играят паралелно, те са разделени в две полувремена от по 30 минути, а на терена излизат по 8 футболисти и един вратар, родени след 1 –ви януари 2006 г. Мачовете за разпределяне на местата са утре – 27 юли, финалът започва от 11:30 часа, а награждаването ще бъде веднага след последния реферски сигнал. В памет на незабравимият халф турнира присъжда специална награда за Железен защитник, припомни Петко Павлов.