Култура

Стартираха разкопките на крепостта Ряховец

На 4 юни стартираха разкопките на Ряховец. Целта през този археологически сезон е специалистите да изяснят стратиграфията на обекта – периодите, в които е обитавана крепостта. „В момента имаме яснота за това какво се случва в периода между края на XII и средата на XIII век. Целта през тази година е да разберем обитавана ли е крепостта преди този период, колко пласта има от това евентуално обитаване и да дадем отговор на въпроса кога е издигната за пръв път крепостната стена”, поясни за Общинското радио ръководителят на разкопките Илиян Петракиев.

Миналата година стана ясно, че професори от Харвард ще направят ДНК-анализ на гръбначен прешлен на индивид, чийто гроб са открили до едно от жилищата в крепостта. Все още резултати от лабораторията няма, уточни Петракиев. През месец ноември професор Дейвид Рейч от Института по генетика е уточнил, че при първа възможност ще информира колегите си за етапите на изследването. По думите на Петракиев, предишни опити за  такъв анализ във Френкхисар са отнели повече от една или две години. „Извличането на ДНК от кости, престояли в земята повече от 700-800 години, е свързано с известни затруднения. Не е като вземане на пресен ДНК-анализ”, допълни ръководителят на разкопките.

Резултатите от изследването ще отговорят на въпроса дали древната крепост, обявена за паметник на културата с национално значение, е обитавана от кумански етнос в периода между XII и XIII век.