Култура

„Старо село накрай света” – големият победител в театралния преглед „Звездна завеса”

Театрали от Велико Търново, Дебелец, Церова кория, Шемшево, Самоводене и Горна Оряховица участваха в традиционните общински празници на читалищното театрално изкуство „Звездна завеса” в Самоводене. Домакините от театралния колектив „Фантазия” към Народно читалище „Извор 1873” спечелиха пет награди за блестящото изпълнение на спектакъла „Старо село накрай света” на Недялко Йорданов. Те завоюваха първото място за спектакъл и още четири отличия в категориите за главни и поддържащи роли. Призът за главна женска роля за образа си на Мата отиде при Елка Петрова. Отличие за главна мъжка роля журито е присъдило на Кръстю Димов, влязъл в образа на бай Кольо. Малинка Маринова и Христо Петров са носители на награди за поддържаща женска и мъжка роля за образите на Меги и Горския Петко. Режисьор на постановката-победител е Йорданка Самсиева.

Шест спектакъла и един моноспектакъл се конкурираха за отличията, разпределени от професионално жури с председател актьорът от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново Иван Митев.

Втората награда за спектакъл бе присъдена на артистите от младото великотърновско читалище „Пламък 2016“ във Велико Търново. Заглавието, донесло вече толкова успехи на любителите артисти, е „Бар „Роза и венец“ с режисьор Цанка Цанева. Вероника Михайлова заслужи награда за поддържаща женска роля, а Иво Добрев – приза за най-добър млад актьор. Пламен Иванов има поощрение за ролята си на Едуард Стоун.

Театралната студия „Дионисий“ от читалището в Шемшево е носител на третата награда за спектакъла „На шпагат“, чийто режисьор е Виктор Терзийски. Трупата има още награда за най-добър млада актриса, присъдена на Елица Филева, за поддържаща женска роля на Петя Димитрова и за поддържаща мъжка роля на Антонио Баджев.

Наградата на публиката спечелиха артистите от театър „Харизма класика и ко“ от Дебелец. Те се представиха със спектакъла „Големанов“, режисиран от актьора от МДТ „Константин Кисимов“ Милен Иванов. Станимир Кишкилев получи отличие за поддържаща мъжка роля за превъплъщението си в образа на Енчо. Симеон Иванов, който влиза в кожата на Големанов, си тръгна със специалната награда на кмета на с. Самоводене.

Младите артисти от студио „Таланти“ в Самоводене спечелиха поощрителна награда за цялостното си представяне за постановката „Госпожа Министершата“. Режисьор е Рена Дранкюлева. Съставът има още едно отличие – за млада актриса, заслужено от Силвия Иванова.

Две грамоти за актьорско майсторство присъди журито на Христо Кунчев и Ради Цанов от трупата на с. Церова кория, представили комедията „Годеж”.

Николай Ганчев от Първомайци е носителят на специалната награда на името на Марин Патриков, дългогодишен актьор в трупата на читалището в с. Самоводене. Призът се дава всяка година за най-проспериращ млад актьор.