Денят Общински съвет

Старопрестолно Търново да се почита всяка година на Димитровден, предлага общински съветник

Старопрестолно Търново да се почита всяка година на Димитровден, предлага общинският съветник от групата на „БСП, АБВ и Движение 21“ Димитър Чолаков. Той е депозирал становището си до кмета на общината и до председателя на Великотърновския общински съвет.

Предложението е  ежегодно Димитровден да бъде отбелязван с подобаваща тържественост като ден на старопрестолнината в културния календар. Този ден да е като акцент и тържественост, равностойни на празника на Велико Търново 22 март. Честванията да са съпроводени с официални прояви на различни жанрове на изкуството, ден на отворените врати на всички музейни обекти, свързани с Второто българско, както и да се учреди награда за значителен принос към старопрестолно Търново със изследванията, популяризирането, художественото претворяване в образователния процес и др., свързани с деня, дал началото на Втората българска държава. Наградата ще е грамота и плакет с изображението на църквата „Свети Димитър“.

„Търново се обявява за столица на възобновената държава, ръкополага се архиепископ Василий, с което Търново става седалище на българската православна църква. Положено е началото на най-значимата царствена династия в нашата история – династията на Асеневци. Всичко това се случва в деня на освещаването на издигната от Асен и Петър в подножието на Царевец църква „Свети Димитър“. Именно тези събития са същността на големия държавен проект – 800 години от въстанието на Асен и Петър. Начело на този проект застава първият в държавата, което неминуемо е оценка за значимостта на събитията, случили се тук на Димитровден през 1185 г.“ – мотивира своето предложение Димитър Чолаков. Той сподели, че разчита на подкрепата на широката общественост, на политици, както и на сдружения, свързани с името на Асеневци.