Любопитно

„Стара хартия за нова книга” пристига във Велико Търново

Националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга”  пристига за пръв път във Велико Търново. На 29 септември /неделя/ от 10, 00 до 13,00 часа при централния вход на парк „Марно поле” ще бъдат разположени пунктове за приемане на хартия, щанд с безплатни книги и сцена за игри, музика и театър. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор,а тези, предали 10 кг или повече, ще се сдобият със специално издание, посветено на рециклирането.  Организаторите от „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“  призовават малчуганите да съберат повече стара хартия и напомнят, че така ще бъдат спасени повече дървета от изсичане.

„Инициативата се провежда от 2013-а година. Когато започнахме, никой не очакваше да постигнем толкова впечатляващи резултати. До момента са се включили близо 38 000 деца, които са събрали почти 195 тона хартия. Така са спасени от изсичане близо 2600 дървета. В замяна за предадената хартия децата са получили близо 43 000 нови книжки. Специален подарък са и двете издания, посветени на кампанията- „Ти можеш да спасиш планетата” и „Грийн теен”. Те са с обучителен характер и обясняват на малките читатели колко важно е да се полагат грижи за природата. Децата ще разберат любопитни факти за разделното събиране на отпадъци. Например 1 тон рециклирана хартия спасява 13 дървета, 2,5 барела нефт, 4100 киловатчаса електроенергия, 4 куб.м от обема на сметището, 31 780 литра вода. Друга основна цел е да се стимулира четенето. Чрез разнообразни занимания  децата разбират, че то е полезно, а може да бъде и забавно” , сподели за Общинското радио Сиана Колибарова, координатор на инициативата.  Кампанията във Велико Търново се осъществява с подкрепата на Община Велико Търново и РНБ „П.Р.Славейков“.

„Стара хартия за нова книга” се провежда всяка година под надслов „Почисти и прочети” и е насочена към деца от всякаква възраст,  техните родители и учители. Пет български града ще бъдат домакини на седмото издание на  екоинициативата, което ще стартира на 7 септември в Бургас. Ден по-късно ще е в Хасково, на 15 септември- в София, а на 28 септември ще е в Русе. Велико Търново е последна спирка в маршрута за 2019-а на 29 септември.