Денят

Старата столица отбеляза Димитровден и 834 години от възстанието на Петър и Асен

Честванията започнаха с празнична литургия по случай църковния празник в църквата „Успение Богородично“ в квартал Асенов. В 11:00 литийно шествие потегли към църквата-музей „Св. Димитър Солунски“. Там се състоя и кулминацията на честванията. Празнично слово поднесе временно изпълняващия длъжността кмет – Снежана Данева-Иванова. Тя отправи поздрав и към работещите в сферата на строителството. Приветствие по случай деня на строителя отправи и Ина Минчева-Кърджилова, която наскоро бе избрана за председател на Областното представителство на Камарата на строителите в България.

„Всички знаем, че строителството е един от най-рисковите отрасли в икономиката на България. Тук сме не, за да се оплакваме, а да направим равносметка за изминалата строителна година и да се поздравим с постигнатите резултати.“ – сподели тя пред гостите.

Минчева отбеляза, че във Великотърновска област има регистрирани в Централния регистър на строителите в България 140 строителни фирми, като 75 от тях са и членове на Камарата на строителите.

„На Димитровден строителите са се събирали по домовете си да починат и отново по Гергьовден да се съберат за новия строителен сезон. Но за съжаление, или за радост, ние няма да спазим тази традиция и то благодарение на новите строителни технологии и материали. Строителният процес вече е непрекъснат.“ – допълни тя.

Молебен отслужи отец Славчо, а прекрасна фолклорна програма поднесоха гостите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра“ към читалище „Искра“ в старата столица.

Както и предни години, Великотърновското представителство на Камарата на строителите бе подготвило курбан, който бе осветен и раздаден за здраве.

Тази вечер ще бъде излъчен и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ от 20:00ч.