Култура Образование

Старата столица домакинства Националната седмица на четенето

Велико Търново е домакин тази година на Националната седмица на четенето, която ще се проведе от днес до 26 октомври 2018 година. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, като целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.

Над 3000 събития в цялата страна включват разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето. За първи път Институтът по български език към БАН е разработил игрова надпревара за особеностите на българския език за учениците от 5, 6 и 7 клас. Участието в надпреварата е на доброволен принцип.

Ср3д проявите, които е организирало Регионалното управление на образованието в старата столица, са метене от публични личности в училищата, кръгла маса на тема „Четенето продължава…”, изложба на книгата, както и рецитал посветен на 120-та годишнина от рождението на Христо Смирненски под надслов „Да бъде ден!”.

Националната седмица на четенето е подкрепена за първи път от представители на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА) и Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).