Здравеопазване

Срещу насилието над медици ще протестира съсловието в област Велико Търново

Медиците в област Велико Търново се обединяват утре в протест срещу насилието над колеги. Негов символ е синя лента с надпис „Не на насилието”, която всички заети в сектор здравеопазване ще носят през целия петъчен ден. Като израз на съпричастност към станалите жертви на вербално и/или невербално насилие и агресия по време на работа, утре лекари и специалисти по здравни грижи ще излязат в 12.30 часа пред областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. Тук ще бъдат председателят на РК на БЛС д-р Янка Минчева и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ – д-р Валентина Хаджирадева.  Събирането за протеста по същото време в БАЗА II – Стара болница, ще е във фоайето на отделението по акушерство и  гинекология. На него ще присъстват началникът доц. д-р Светлозар Стойков, д-p Мaя Пoпoвa – пpeдceдaтeл нa Tepитopиaлния кoopдинaциoнeн cъвeт нa фeдepaциятa нa синдикатите в здравеопазването при КНСБ зa областта и Жана Павловска –  пpeдceдaтeл нa Рeгиoнaлнaтa кoлeгия нa Бългapcкaтa acoциaция нa пpoфecиoнaлиcтитe пo здpaвни гpижи. Работещите в „ДКЦ  – 1 Велико Търново“ също ще излязат в 12.30 часа пред сградата на лечебното заведение.

Протестът срещу насилието над медици подкрепят и ръководствата на болниците в Горна Оряховица, Свищов, Павликени, специализираната белодробна болница и кардиоклиниката във Велико Търново. Към колегите си се присъединяват и Центърът за спешна медицинска помощ и филиалите му в областта, Дружеството на лекарите в Полски Тръмбеш и Стражица, Домът за медико-социални грижи за деца в Дебелец,
Медицински център „ХЕРА-2000“ за специализирана АГ-помощ във Велико Търново и др.

Протестните действия на медиците в областта организира РК на БЛС във Велико Търново в партньорство с Териториалния координационен съвет на федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ и Регионалната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи в старата столица.