Коментари

Специалистите съветват: Почиствайте комините си преди старта на зимния сезон

След препоръките за поддръжка на комините, дадени от Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, потърсихме мнението на единствения сертифициран коминочистач в България. Делян Ангелов е великотърновец и работи от 18-годишен в тази сфера. „Съветът ми е хората да почистват комините си предварително, преди да започне зимният сезон. Поддръжката не бива да става в последния момент, когато паднат снеговете. Тогава не е възможно да се работи нормално”, коментира за Общинското радио Делян.

Препоръчително е комините да се почистват през една година, за да не дойте моментът те да се възпламенят от натрупаните сажди вътре. А комините – те са различни също като хората, смята Ангелов. Ако човекът е съвестен, той поддържа комина вкъщи редовно. „Някои се грижат за комините си, други – не толкова. Който не внимава и не го поддържа, го почиства, но по-напред във времето, когато вече е налице проблемът”, каза още Делян Ангелов. По думите му, най-лесно комините се чистят, когато вече са запушени, но тогава рискът е по-голям.

Ако хората отопляват домовете си с въглища или мокри дърва, вероятността да се запуши коминът им става значително по-голяма. „Някои отопляват по-големи площи с по-малък комин. Всичко зависи от тялото, включено към комина. Едно е да се горят въглища, друго – палети, трето – дърва. Ако са мокри дървата, се натрупват повече сажди”, подчерта коминочистачът.

През последните години великотърновци все по-често търсят специалисти за поддържка на комините си. А професионалистите се натъкват на какви ли не случаи – я някой димоотвод е запушен умишлено, я в него са се скрили оси или пчели.

Ако все пак решите да поддържате сами комина вкъщи, е хубаво да имате подходящ топуз или четка. Почиства се от покрива към долната част на комина. А сред уредите, които използват специалистите, са сонди за отпушване, специфични прахосмукачки за издърпване на пепелта, различни накрайници и четки, разнообразни машини за разбиване и отпушване.

Че коминочистатът носи късмет – това е всеизвестен факт. Делян Ангелов се движи из улиците на Търново с Късметомобил и се радва на доброто отношение към себе си. „Чак за любов не мога да говоря, но хората имат някакъв интерес. По-скоро децата ми се радват”, с усмивка обяснява Ангелов.

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone