Образование

„Спасяването на българските евреи – събития и личности”

21 учени, публицисти, общественици, наблюдатели от България, Албания и Израел участват в двудневна международна научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности”.  Форумът се организира от Историческия факултет на Великотърновския университет, Българо-еврейския научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи. „Събитието беше замислено през есента на миналата година, свързано е със 75-годишнината от спасяването на българските евреи през 1943 година”, поясни проф. Пламен Павлов.

Конференцията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов. „Приех да бъда патрон, защото аз съм българин. Наследник съм на българи, на  хора достойни, на хора, които са жертвали кариера, политически позиции, впоследствие живота си, за да спасят евреите в България и като всеки друг българин се чувствам длъжник на историческата истина, която трябва да пресъздадем такава, каквато е”, каза Симеонов.  „Аз съм човек, възпитан да казва истината. Мисля, че в случая със спасяването на българските евреи една голяма част от истината е спестена. Има интерпретация на историята и тази конференция има задача да изнесе непопулярни, не много известни факти и ако може в пълна степен да обори опитите от последните години да се насажда на българското общество чувството за вина  за това, че евреите от Беломорска Тракия и Македония са репатрирани и изпратени по лагерите.

Скрива се истината за ролята на цар Борис III, за ролята на правителството, а се акцентира само върху популярни пролетарски тези за спасяването на евреите. Това трябва да бъде оборено и показано на тази конференция”, допълни вицепремиерът.

Конференцията е съпътствана от изложби, книжен щанд, видеофилми.