Община Социални дейности

Социални услуги от община Велико Търново с престижни отличия

    Община Велико Търново бе отличена в три категории на церемонията  за връчване на Отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство” на Държавната агенция за закрила на детето. Тя се провежда в София за втора поредна година и се връчва като признание и уважение към труда на доставчиците на социални услуги.

В категорията „Устойчиво развитие” третото място бе отредено на Дневен център за деца и младежи с увреждания „Дъга”. Наградата бе връчена лично от Бисер Петков – министър на труда и социалната политика. С плакет в категорията „Успешна промяна” са отличени центровете за настаняване от семеен тип  – I и II  във Велико Търново, на ул. „Цветарска” 14. Признанието е заради реализирани съвместни инициативи със сдружение „ЗОВ”. Първият в страната „SOS Клуб на приемния родител” бе отличен в категорията „Значима иновация”. Той е инициатива на екипа на Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново, управляван от SOS „Детски селища – България”.

Приз „Посланик на доброто” получи на специална церемония в столицата Албена Добрева – ръководител на центъра за обществена подкрепа за Велико Търново, управляван от SOS „Детски селища – България”.Той бе връчен на тържеството по повод отбелязването на 30-годишнина от приемане на Конвенцията на ООН за правата на детето.

С наградата „Спасител на детството” в категория „Социален работник” е удостоена Десислава Георгиева от Областния екип по приемна грижа към Община Велико Търново, с място на работа в Павликени. Отличието бе връчено на официална церемония в София по повод 10-годишния рожден ден на Националната асоциация по приемна грижа. Наградата се връчва за шеста поредна година.

Социалните услуги в община Велико Търново са общо 91. От тях 30 се финансират от държавния бюджет с близо 7 милиона лева годишно – 14 са за деца, а 16 са за пълнолетни лица и възрастни хора.  Останалите се издържат с общински средства, сподели Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване в Община Велико Търново. На срещата с журналисти тя благодари за всеотдайността и отговорността, с която работят екипите на отличените социални услуги и неправителствени организации. А гаранция за успехите е и успешното партньорство между тях и Общината.