Култура

София Филм Фест представя днес „Сестра“ и „Туве“

Българският филм „Сестра“ показва днес от 18 ч. в Голяма зала на община Велико Търново София Филм Фест. Режисьор е Светла Цоцоркова, тя е и сценарист заедно със Светослав Овчаров. Оператор – Веселин Христов, музиката е на Христо Намлиев, а в ролите ще видим Моника Найденова, Светлана Янчева, Елена Замяркова, Асен Блатечки, Валентин Ганев.

Малък град в България, в наши дни. Майка и двете ѝ дъщери се борят за оцеляването си. Малката сестра е отвеяна и често си измисля обстоятелства в живота, за да й е по-интересно. Без да иска, попада в капана на собствените си лъжи и разрушава стройния материалистичен свят на голямата сестра. Докато се борят за истината, сестрите откриват истината за майка си.

 

От 20 ч. в Голяма зала на Общината ще видим лентата „Туве“.

Хелзинки, 1945 г. За художничката Туве Янсон краят на войната носи ново усещане за творческа и социална свобода. Модерно изкуство, луди партита и публична връзка с женен политик: нетрадиционният ѝ начин на живот се разминава със строгите идеали на баща ѝ, който е скулптор. Желанието за свобода на Туве е подложено на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве започва да осъзнава, че любовта, за която наистина копнее, трябва да е взаимна. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот.