Култура Община

„София Филм Фест във Велико Търново“ представя днес „Оловният войник“ и „Рейнско злато“

„София Филм Фест“ представя днес от 18:00 часа в голямата зала на община Велико Търново прожекция на „Оловният войник“ – най-новият документален филм на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“. Неговият автор – Костадин Бонев, както и самият поет Александър Петров ще бъдат скъпи гости на публиката във Велико Търново и ще разговарят със зрителите след филма!

С начален час 20:30 е лентата „Рейнско злато“ – най-новият филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, е в основата на най-новата филмова история, разказана от Фатих Акин, по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар Хаджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…

Дванадесетото издание на „София Филм Фест във Велико Търново“ се реализира в партньорство с Община Велико Търново, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas, Национален фонд „Култура“ и OMV България.