Култура

Сопраното Радостина Николаева: „Манон Леско е неувяхващ персонаж”

Операта „Манон Леско”  от Джакомо Пучини ще бъде представена тази вечер на „Сцена на вековете” на откритата фестивална сцена в крепостта „Царевец”. В ролята на свободолюбивата Манон Леско старостоличани и гости ще видят примата на Софийската опера и балет Радостина Николаева. Изявявала се е почти всяка година на тази сцена – в оперите „Цар Калоян”, „Дон Карлос”, „Атила”, „Тоска”. „С голямо вълнение и топли чувства очаквам срещата с великотърновската публика”, сподели в интервю за Общинското радио Николаева. С „Манон Леско” сопраното гостува във Велико Търново като част от екипа на Театралния музикален продуцентски център във Варна. „С много голяма любов и с много вълнение изпълних ролята, тъй като музиката на Пучини е толкова вълнуваща и въздействаща. Мога да кажа, че това е една от любимите ми роли, един от шедьоврите на музикалната литература”, допълни оперната прима.

Николаева се връща към образа на Манон Леско след дълъг период от седем години, в които преминава през различни роли и житейски събития. „Сюжетът е много актуален и днес. Манон Леско е един персонаж, който е неувяхващ в своята същност. В нея водещи са емоциите на всяка една млада жена, която иска да бъде независима, която иска да получи всички блага от живота, и то сега. За съжаление това е една трагична героиня, която завършва своя жизнен път много млада, тъй като цената на свободата не винаги може да бъде финализирана в един щастлив край. За съжаление  Манон намира трагичната си смърт, преследвайки това щастие в Новия свят, в Америка”, коментира Радостина Николаева.

Операта на открито сопраното описва като „магичен свят”. „Изпълнението на открито притеснява повечето изпълнители, вие знаете, че пеем без микрофони. Мисля, че звукът се разпространява много по-добре в тази акустична среда”, каза още Радостина Николаева.

Целия разговор с оперната певица чуйте в прикачения звуков файл.

 

Радостина Николаева е родена в Русе (1974), завършва Музикалното училище „Веселин Стоянов” в родния си град (1994) и оперно пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров” (2001), усъвършенства се в майсторския клас на Анна Томова-Синтова (2006). Дебютира на сцената на Русенската опера с ролята на Дона Елвира в „Дон Жуан” от Моцарт (1998), спечелва конкурс за солистка на Софийска опера и балет (2003),с което започва блестящата й кариера като първо сопрано в най-престижния наш оперен театър. Богатият й репертоар включва централните сопранови партии в шедьоврите на оперната класика Лиу в „Турандот” и Амелия в „Бал с маски” от Верди, Ана Болейн в „Ана Болейн” от Доницети, Микаела в „Кармен” от Бизе, Дездемона в „Отело”, Виолета в Травиата” и „Аида” в „Аида” от  Верди, Мими в „Бохеми” от Пучини, Неда в „Палячи” от Леонкавало, Земфира в „Алеко” от Рахманинов, Антония в „Хофманови разкази” от Офенбах и още много други. Гастролира в оперни спектакли и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Япония, Русия и други страни, както и на сцените на всички български оперни театри. Примата има в биографията си много отличия, сред които награди от националния конкурс „Проф. Христо Бръмбаров” (2001), международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” (2004), международния конкурс „Ottavio Ziino“ (2005). Печели и двете най-високи награди – Първа награда и Награда на публиката на международния конкурс „Джовани Кантанти Лиричи” през 2008 г.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone