Култура

Солистът на ансамбъл „Тракия” проф. Антон Андонов гостува във Велико Търново през февруари

Водещи специалисти в областта на народните танци планира да привлича ежемесечно във Велико Търново хореографът Николай Корчев.  Първата от поредицата хоротеки ще бъде на 16 февруари, а гост-лектор ще бъде известният солист на ансамбъл „Тракия” и ръководител на катедра „Хореография” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. д-р Антон Андонов. „Мисля, че всеки един от нас, който се занимава с танци, има нужда да се докосне до енергията на хора като проф. Андонов и като следващите ни гости. Това са хора, които успяват да балансират измежду не едно работно място. Смятам, че ще се заразим от тяхната енергия и ще имаме стимул да продължаваме напред. Имам потвърждението на гост-лектори и за март и април, чиито имена не бих искал да казвам в момента”, сподели в интервю за Общинското радио Николай Корчев.

От малко повече от година той ръководи школата по народни танци „Плетеница” в старата столица. „Щастлив съм от това, че много хора започват да разпознават хорото като нещо, което го е имало, има го и ще го има занапред. Дали не е мода обаче си казвам от друга страна това да излезеш и да се запишеш на танци, да създадеш група за народни танци. Но положителното чувство надделява. Хорото ни кара да се извисим над себе си, да полетим, хванати ръка за ръка или колан за колан. Енергията, която си предаваме, е много силна. Доказахме го, когато на 31 декември над 500 души се събрахме в парка „Дружба” във Велико Търново”, допълни Корчев.

Той преподава народни танци и в Горна Оряховица. Преди това е бил хореограф в столичен ансамбъл. Завършил е средното си образование в София.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone