Култура

Солисти от седем държави дойдоха на кастинг за операта „Сватбата на Фигаро“ във великотърновския театър

65 солисти от седем държави се явиха на кастинг за солистичните роли в операта „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, която ще бъде поставена от екипа на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново. Специално за прослушването в старата столица пристигнаха певци от висока класа от цяла България, Китай, Хърватия, съседна Сърбия, Украйна, Русия и Северна Македония. Сред кандидатите имаше солисти от всички оперни театри в страната, както и българи, които работят в театри в Германия.

Артистите се конкурираха за шест от солистичните роли в „Сватбата на Фигаро“ – на Сузанна, Фигаро, Марчелина, Керубино, Бартоло, Базилио и Барбарина. Пред комисия в състав диригент-постановчикът Георги Патриков, режисьорът Петко Бонев и хормайсторът Яница Първанова те трябваше да изпълнят по една или две арии от операта.

„След големия национален успех с мегаоперата „Дон Жуан“, който постигнахме миналата години, сега продължаваме с поредния шедьовър на Волфганг Амадеус Моцарт. „Сватбата на Фигаро“ е естествено продължение в репертоарната линия на нашия театър“, сподели Маестро Георги Патриков.

На последното представление на „Дон Жуан“ преди 10 дни своя дебют на сцената на великотърновския театър направиха италианското сопрано Марта Чунг в ролята на Церлина и звездата на Държавна опера – Бургас, Мария Цветкова-Маджарова, която публиката аплодира като Донна Анна. Специален гост на спектакъла беше италианският импресарио Давиде ла Болита, с когото обсъдихме бъдещи съвместни проекти и изяви извън страната, сподели директорът на МДТ Васил Вълчев.

 

Снимка: Архив на МДТ от спектакъла „Дон Жуан“ на Моцарт.