Денят

Сняг ще вали в областта, пътувайте само с подготвени автомобили

Шофьорите, на които днес им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура”. Прогнозата на метеоролозите за днес и утре е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг. Максималните ще са от 0 – 4°, във Велико Търново и региона – плюс 2 градуса.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри.

На директорите на областните пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и със завишено внимание да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места.

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.