Здравеопазване

Слънчевите бани трябва да се правят разумно

Слънчеви бани край морето, реката или басейна в горещите летни дни трябва да се правят разумно, тъй като слънчевата радиация не е безобидна, съветва дерматологът д-р Магдалена Нейкова. Според нея няколко часа преди обяд и още най-много два-три след 15 часа са напълно достатъчни. Значение има и климатът на дестинацията, в която се плажува. В страните с по-високи температури почиващите трябва да са още по-внимателни, а излагането на слънчевите лъчи да е в малко по-хладния часови пояс.

Важно е да се използват слънцезащитни кремове. Предлагането вече е голямо както за деца, така и за възрастни. Добре е веднага след излизане от воден басейн, тялото отново да се намаже. Водата играе ролята на лупа и увеличава слънчевите лъчи. А това може да предизвика по-бързо изгаряне”, коментира д-р Нейкова. Тя припомня, че прекомерното излагане на слънчеви лъчи състарява кожата.

Децата до една година е по-добре да не ходят на море. Ако те са със семейството, родителите трябва да знаят, че кожата им не е с необходимата защита. А това може да доведе до тежки слънчеви изгаряния. Нямат терморегулация и опасността от топлинен удар, както и дехидратация на организма е реална. Затова слънчевите бани при тях трябва да се правят предпазливо, като се наблегне на разходките край морето в по-хладните часове, съветва още д-р Нейкова.