Любопитно

След 15-годишно прекъсване в църквата в с. Габровци отново се чу камбанен звън

Църквата „Свети Димитър” във великотърновското село Габровци вече има нова камбана. След 15-годишно прекъсване в населеното място отново се чу камбанен звън на храмовия празник – 26 октомври. Тогава тя бе и официално осветена. Камбаната е закупена изцяло със средства на дарители от населеното място. Украинска изработка е и тежи 80 килограма. За окачването й са помогнали и членове на арт група „Дупини”, които провеждат ежегодния си форум в с. Габровци.

Камбаната струва 2 900 лева. С останалите 2 000 лева от дарителската  кампания най-вероятно ще се сложи художествено осветление на църквата „Свети Димитър”, ще се извърши озеленяване около нея и пр. Крайното решение за бъдещите дейности все пак ще бъде взето на Общото събрание на едноименното сдружение.

Църквата „Свети Димитър” в населеното място също е възстановена изцяло с дарителски средства. Дейностите са от последните 12-13 години. „Сега тя е най-добре възстановената църква в целия Предбалкан. Много красива архитектура има, олтара и иконостаса са изцяло нови. А старата камбана бе открадната. Щастлив съм, че с помощта на хората се събраха нужните средства много бързо и закупиме нова”, поясни кметският наместник на с. Габровци Христо Медникаров. В храма служи отец Петър.

Кремена Крумова – Попова