Здравеопазване

Скринингова кампания за ранна диагностика на ревматични заболявания започна във Велико Търново

Около 60 са новооткритите случаи на ревматични заболявания в трите града, където до момента се проведе скрининговата кампания под надслов „ Кажи не на страха, попитай ревматолог“. Със среща в Община Велико Търново тя стартира и в старата столица. Кампанията ще продължи до 9 август.

През този период гражданите, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще могат да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Записванията стартират на 9 юли на телефон 0700 10126 – на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи. Прегледите са насочени към хора на възраст от 18 до 50 години с цел ранна диагностика на заболяванията в млада възраст„, информира Николай Недялков от сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“. Той уточни, че Велико Търново е четвъртият град в националната скринингова кампания, която ще продължи в други населени места през есента.

Повече от 100 хиляди са хората с ревматични заболявания у нас. А според Световната здравна организация в света те са над 350 милиона души, сочи статистиката. „ Част от симптомите при най-честите  – ревматоиден артрит, псориатичен артрит и Болестта на Бехтерев са – подуване или болка в ставите, неравности, хлътвания или точки по ноктите, болка и скованост в гърба или болка в хълбока сутрин при събуждане, която се подобрява след раздвижване, сутрешна скованост, продължаваща повече от 30 минути, отоци на две еднакви симетрични стави“, обясни по време на срещата ревматологът д-р Светла Копчева. Тя подчерта, че ранната диагностика е от особено значение за овладяване на симптомите, защото освен физически страдания, ревматичните заболявания предизвикват и важни социални последици за пациентите.

В момента в област Велико Търново работи само един ревматолог. Пациентите с това заболяване трябва да ходят на експертни лекарски комисии в София, Пловдив или Варна“, коментира още Николай Недялков.