Любопитно

Скаути, пълен напред към Ново село

Скаутски лагер организират през август „Център за работа с деца и младежи“ – клуб „ЗИЗУ“ и кметство Ново село. Той ще се проведе на горен боаз на река Негованка. Тръгването на групата от младежи до 18 години ще е в 14.00 часа на 3 август. Връщането е на следващия ден до 12.00 часа.

Вече има и първи записали се.

Изискването е децата да бъдат с придружител.

Клубът в селото разполага с бюджетни средства в размер на 300-350 лв. за година. От тях ще бъдат осигурени награден фонд, част от материалното осигуряване, материали за скаутски шалчета, и др.

Събират се средства от семействата, които ще се  използват за хранителни продукти за вечеря, закуска и напитки, медикамент за защита от комари, бълхи и кърлежи, препарат за защита на терена от влечуги и др. Остатъчния размер от средствата ще бъде обявен и същите ще бъдат използвани при друго мероприятие, съобщават организаторите. И допълват, че шатри, маси, столове, шалтета, големи палатки / обща спалня за деца, посуда, умивалници ще бъдат осигурени.

Желаещите да разположат собствени палатки ще имат тази възможност.

В първия ден на скаутския лагер децата ще участват в организирането и подреждането на базата, ще събират дърва за лагерния огън, ще се запознаят с правила на поведение и за безопасност, които следва да се спазват в планината, също и за значимостта на взаимопомощта, толерантността и работата в екип, работа с компас. Ще участват в приготвянето на вечерята.

Сутринта на втория лагерен ден ще започне с физзарядка и ще продължи с избор на жури, забавни и състезателни игри, обявяване на резултатите и награждаване на победителите, и събиране на лагера и почистване на терена.

При наличие на неподходящи метеорологични условия събитието ще се отложи за следващите почивни дни, посочват още организаторите.

Кремена Крумова – Попова