Култура

Симпозиумът „Изкуство – Природа 2022” – с. Габровци „оживява“ на таблата пред Факултета по изобразително изкуство

Изложба с фотоси от произведенията на участниците в 11-ото издание на симпозиума „Изкуство – Природа” във великотърновското село Габровци, е подредена пред Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Форумът от миналото лято бе организиран за пореден път от арт група „Дупини” и бе включен в Културния календар на Община Велико Търново. 18-те пана показват красотата в изкуството, изваяна в естествени материали като дърво, камък, огън, вода и др.

Припомняме, че мотото на миналогодишния форум бе „to-GET-here“. Сред участниците бяха шестима от чужбина – Иран, САЩ, Испания, Италия, Гърция и Румъния и един автор от България. Имаше и специални гости от Корея, Турция и др. Тази година симпозиумът „Изкуство – Природа” във великотърновското село Габровци, организиран от арт група „Дупини” отново ще бъде през юли и ще се реализира с финансовата подкрепа на Община Велико Търново и включен в Културния календар на събитията.

„Ще се насладите на прекрасна интервенция на природата в центъра на Велико Търново”, поясни за Общинското радио Румен Димитров – Попа, председател на „Дупини”.

Симпозиумът „Изкуство – Природа” в с. Габровци е единствен по рода си в България безплатен форум за художници от цял свят, работещи в областта на природното изкуство, ленд арт и сайтоспецифичното изкуство. Той е ежегодно културно събитие, провеждано от 2012 г. насам. От 2015 година форумът се провежда в старото трудово училище на селото „Максим Горки“.

Симпозиумът „Изкуство – природа” винаги завършва с Ден на отворените врати.

Кремена Крумова – Попова