Интервю Любопитно

Симон’а Симеонова за „Школата” – новото пространство на Велико Търново

От месец декември в старата столица функционира ново, по-различно пространство. Домакин на „Школата” е Симон’а Симеонова, която е родом от Велико Търново, но десет години живее във Варна. В един момент решава да се върне в родната си къща в Присово, а във Велико Търново да създаде място, което да събира интересни хора, с различни гледни точки. Качествени хора с характер и идеи иска да привлича в „Школата” Симон’а. „Школа” не защото тук ще се учим на нещо, а защото това е поток, информация, разнообразие. Идеята е да има разнообразие, хората да изразят и приемат различната гледна точка. Все още проучвам какво иска градът, изчаквам, за да ме понаучат хората, коментира в интервю за Общинското радио тя.

Няколко уъркшопа по рисуване, с лампите на Николай Табаков, срещи на тема карти Таро и Търсещият човек (въпроси и отговори за живота), творчески занимания с деца са част от събитията, провели се в пространството до този момент. „Школата” скоро очаква събития, свързани с астрология и нумерология, а през следващия месец – среща с ароматерапевта Валентина Славова (10 февруари) и два урока по рисуване с Наталия Стоянова (на 10 и 11 февруари). Стените на светлото и уютно място са с картини на художничката, чиято своеобразна експозиция ще остане там до края на месец февруари. През месец март в „Школата” ще има гости от София, предстоят срещи с авторите Мария Арабаджиева и Елица Димова. На „Школата” ще гостува и Иво Величков от Българска Асоциация по Хипноза. Също през март ще стартира курс по грим с Ива Петкова.

„Школата” няма работно време. „Не искам нещата да влизат в коловоз”, споделя Симон’а, и допълва: „Всичко в живота е на цикли, на периоди. Когато едно време приключи, трябва да се разделяме с него и да отваряме новата врата с новото в живота, да го поканим при нас”. Така се случва и със самата нея, когато решава да се върне в Присово. „Къщата си ме повика обратно, приоритетите ми се смениха. Когато си наясно кой си и как да усещаш себе си, ти можеш много добре да четеш себе си и да имаш смелост да си следваш пътя. Аз обичам тишината на селото, да си творя моите си неща. В къщата ми предстоят ремонти, за да стане това, което искам. След време в Присово ще има по-сериозни практики за по-сериозно влизане навътре в човешката психика и съзнание”, допълни Симон’а.