Денят Култура

Симеон Василев: „Книги за смет” се радва на изключителна активност във Велико Търново

За поредна година Велико Търново е един от градовете, в които гостува кампанията „Книги за смет”. Активността на старостоличани, която се увеличава през годините, е една от причините организаторите да не пропускат Велико Търново в екологичната си обиколка, насърчаваща четенето, коментира за Общинското радио Симеон Василев от фондация „Кредо Бонум”. Акцията тази година е по-мащабна, защото на 22 април, Деня на земята, в пет български града, в един час, участниците ще предават за рециклиране събрана пластмаса, за да получат в замяна книга. Новост от миналата година е това, че освен печатни издания, читателите ще могат да вземат и електронни книги.

„Барон Мюнхаузен”, „Палечка” и редица заглавия, посветени на опазването на околната среда, предоставени от Европейската комисия, са новите издания през тази година, съобщи още Василев. „Кампанията се радва на увеличаващ се интерес всяка година във Велико Търново, ние сме още от второто издание в града. Срещаме огромна подкрепа от страна на Общината, благодарим им много!”, допълни той.

„Книги за смет” във Велико Търново по традиция ще се проведе в Мол-Велико Търново от 10 до 13 часа в неделя, 22 април.

Около 17 тона събрана и рециклирана пластмаса е равносметката за 2017 година на най-голямата кампания, посветена на опазването на околната среда в България.