Любопитно Спорт

Силвия Аздреева: „Покорените върхове те учат на смирение и дисциплина“

Вдъхновяваща и зареждаща бе срещата на великотърновци със Силвия Аздреева, първата българка, изкачила три осемхилядника, сред които най-високия връх Еверест и най-смъртоносния К2. В Голяма зала на Общината тя представи книгата си „Да покориш себе си“ – истинската история на едно (не)обикновено момиче! Съавтор на изданието е спортният журналист Найден Тодоров. Тя говори пред публиката за мечтите, за покорените върхове, за смирението и дисциплината, на които учат те.

„Не е нужно да изкачвате 8-хилядници, за да разберете каква сила се крие във всеки един от вас. Силата, която притежавате е огромна и трябва да я използвате”, посочи Силвия Аздреева, българска алпинистка и мотивационен лектор. И допълни, че е щастлива да гостува в един от любимите й градове – Велико Търново. „Да покориш себе си е много трудно, но не е невъзможно. Една планина те допуска да я изкачиш и така покоряваш себе си, като я изкачиш. Върховете ме промениха драстично като личност, като характер. Ето защо и заглавието на книгата дойде напълно естествено. Често казвам, че хората не покоряват върхове, те ги изкачват. Горда съм с тази книга. Тя  е мотивационна. Написана е на достъпен и лесен език. Това не е книга по алпинизъм или как се изкачват технически върховете, макар че има и такава част, но акцентът е за волятата и силата на духа“, поясни известната алпинистка.

Според нея винаги е трудно едно изкачване и едно от най-трудните неща е да убедиш физическото си тяло да продължи. „Аз се отказвам много трудно. В моя случай върховете бяха мястото, на което покорих себе си. Когато успееш да извървиш пътя до огромната мечта, си казваш че можеш. Всеки крие неподозирана сила и е нужно сами да повярваме в себе си. И когато успееш и достигнеш своя връх, покоряваш себе си. А когато си покорил един връх и си там, горе си казваш – „По дяволите, как ще сляза оттук“. Защото връщането е още по-трудно. Вероятността да паднеш, да се подхлъзнеш е много по-голяма. Когато желаеш нещо толкова силно, не можеш да се откажеш. Идеята за книгата се роди от първия изкачен връх. Това е Ама Даблам в Хималаите. Той е висок 6812 метра. Тогава си казах – „Това е моето. Това е, което ще правя оттук нататък“. 6 месеца по-късно стоях на Еверест и 27 часа по-късно на Лхотце. Година по-късно и на К2″, разказа още с усмивка Силвия Аздреева.

Преди срещата с великотърновци, тя се срещна с ученици от Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.

Кремена Крумова – Попова