Култура

Село Ресен очаква гости за празника „Никой не е по-голям от хляба”

За осма година Народно читалище „Народна просвета – 1874” във великотърновското село Ресен, в партньорство с кметството, Община Велико Търново и две фирми, организира на 24 юли, събота празник на хляба под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Той ще започне в 10.00 часа в местната културна институция. Празникът е с конкурсен характер в две категории – за автентичен фолклор с песни, обичаи и индивидуален изпълнител и кулинария, с домашно приготвени обредни хлябове, погачи и др. В конкурсната и извънконкурсната програма участие ще вземат 20 състава от 10 общини. Жури в състав архимандрит Георгий, игумен на Преображенския манастир, Цанка Добрева, художествен ръководител на самодейните колективи и Маргарита Деневска, майстор-готвач ще оценяват участниците.

Всички ще получат грамоти за участие. Ще бъдат раздадени и дипломи за най-добра етно визия, най-автентична погача, най-атрактивен външен вид на погача, награда на кмета на с. Ресен и на председателя на читалището. А в категория кулинария ще има златен, сребърен и бронзов медал.

Всички участници сами ще аранжират кътовете си. А всеки гост на празника ще може да опита от вкусните ресенки мекици, както и да си закупи различни сувенири от щанда на занаятчиите.

Хляб е свещена дума за един велик народ – българския. Той крие в себе си традициите, обредите на България. Има определено значение и той не е само ежедневието, а и духа на предците ни. Притежава всички спомени, свързани с българските традиции, припомня за миналото ни. Има душа, носи велики, щастливи и тъжни мигове. Съхранява нашите радости и мъки. Това е основният замисъл на този празник. Запазване и предаване на бита и обичаите ни от поколение на поколение„, казва Венета Попова, секретар на Народно читалище „Народна просвета 1874“ в с. Ресен.

Кремена Крумова – Попова