Денят Образование

Секция на ННЕК- ЮНЕСКО бе основана днес във Великотърновския университет

Секция на Национален научен експедиционен клуб- ЮНЕСКО бе основана днес във Великотърновския университет. Целите и задачите на клуба представи доц. д-р Тошо Спиридонов, директор на Националния център за дигитализация на културно-историческото наследство към ННЕК-ЮНЕСКО, който е и възпитаник на ВТУ. Той припомни, че във Велико Търново научно-изследователските дейности, свързани с археология и история, имат дълбоки корени. Във висшето училище в старопрестолния град е основан клуб „Античник“ със сходно предназначение още в края на 1971 година. Две години по-късно Научният експедиционен клуб в София е признат от ЮНЕСКО. Той е единствен в България и единствен по онова време в социалистическите страни, поясни доц. Спиридонов. Най-значимият проект, в който клубът участва, е  за опазване на културното-историческото наследство в Картаген. Той се реализира през същата 1973 година, а доц. Спиридонов е един от родните участници. България е единствената страна от социалистическите, която се включва в инициативата с група от 56 души.

Понастоящем основните задачи на клуба са свързани с изследването и дигитализирането на културно-историческото наследство. За целта е създаден Национален център по дигитализация, който доц. Спиридонов оглавява. Публикува се и периодично издание, в което се поместват научните разработки на родни изследователи и на чуждестранни автори. В клуба функционира и школа за археолози, в която младите специалисти могат да натрупат опит на терен. Това е и другата задача на организацията- да предоставя възможност на студентите да придобият практически познания в сферата на историята и археологията.

Мащабен проект, с който ННЕК-ЮНЕСКО е реализирал в последните години у нас, е „Български съкровища“. В рамките му са обходени множество общини на територията на страната, а културно-историческото им наследство е проучено и дигитализирано. Резултатите са представени в изложба, която бе подредена в Народното събрание.

Клубът развива и проекти, свързани с медицина, образование, като акцент във второто се поставя върху етническата педагогика.

Националният научен експедиционен клуб- ЮНЕСКО има множество секции в цялата страна. Във Велико Търново днес такава бе открита за първи път,

Диана Колева