Култура

Седмо международно биенале на църковните изкуства

Международното биенале на църковните изкуства се открива официално на 18 октомври. Това е седмото издание на арт събитието, а по традиция негов домакин са Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Организатори на проявата са  катедра „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Община Велико Търново, която съфинансира проекта като събитие от културния календар на 2021 година на Общината. Форумът се провежда под патронажа на ректора на Великотърновския университет – проф. д-р Христо Бонджолов.

„В организацията участват много партньори – някои с логистика, други – с награди за отличените творби. Това са Съюз на българските художници, Представителство на СБХ – Велико Търново, Света Великотърновска митрополия, Регионална библиотека „П. Р. Славейков“,  Сдружение „Икона”, Православен център „Проф. Тотю Коев”, Фондация „Дякония и мисия“ и Демакс АД“, каза доц. Мариета Конова, ръководител катедра „Църковни изкуства“ във ВТУ.

Биеналето стартира през 2009 г. под мотото „Църковните изкуства в духовната култура на съвременна Европа” и със своите шест издания се утвърждава като престижен международен форум. „Включва мащабна изложба с творби на съвременни автори в областта на православните църковни изкуства –  иконопис, стенопис, дърворезба, мозайка, миниатюра, утвар, текстил, графика и т.н. Тази година има и участник с пощенско филателно издание „120 години от рождението на българския патриарх Кирил”, включващ пощенска марка, винетка, пощенски плик и специален печат“, поясни доц. Конова.

Официалното откриване на изложбата и връчването на наградите ще се състои от 17.00 часа.  „Наред със съвременното творчество в експозицията ще бъдат показани и възрожденски икони от фонда на ХГ „Христо Цокев“– Габрово, ХГ „Асен и Илия Пейкови“ – Севлиево, и  Регионален исторически музей – Велико Търново, като тези институции са също партньори на форума. Съпътстващо събитие на Биеналето е третото издание на проект Алегория Сакра, който ще представи изложбата „Завръщане“ на проф. Станислав Памукчиев, отново в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ на 15 октомври от 17.00 часа. Куратор на проекта е проф. д-р Красимир Русев“, допълни доц. Мариета Конова.

Изложбата има конкурсен характер и селекцията на творбите е преминала през няколко етапа: първият – чрез изпращане на репродукции на творби по електронна поща. Така комисията от експерти  допуска до участие 91 участници в Биеналето, от които 52-ма от България и 39 от Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Австрия, Русия и Украйна с общо 173 творби. Традиционно в Биеналето участват с икони и отличени ученици от художествените гимназии НГПИ „Тревненска школа“ в гр. Трявна и НХГ „Димитър Добрович” – Сливен, и  Школа за изобразително изкуство „ВВ – Арт“ в  Севлиево.

Творбите на художниците извън Европейския съюз – от Русия, Украйна и Северна Македония – са представени чрез постери с репродукции на техните икони, стенописи и мозайки.

Голямата награда от 1000 лева е на Община Велико Търново. Великотърновският университет и на РНБ „Петко Р. Славейков“ отличават с по 500 лева, Наградата на СБХ е творба от фонда на Съюза, а на „Демакс“ АС – 600 лева.

Биеналето ще приключи с издаването на двуезичен електронен каталог – на български и английски език, включен в националния референтен списък с научни издания, който ще бъде достъпен на сайта на Великотърновския университет. Академичното списание е издание на УИ „Св. св. Кирил и Методий“ с международна редакционна колегия, чийто главен редактор е проф. д-р Миглена Прашкова.

„Предходните издания на Биеналето показаха голям интерес от страна както на специалисти в областта на църковните изкуства, така и на широката общественост. Като организатори стремежът ни е културният форум да разраства и надгражда форма̀та си“, коментира доц. Конова.

 

На снимката -резбена миниатюра на Богомил Иванов