Денят Здравеопазване

Северен Централен регион е пред локдаун

Северен Централен район е на прага да влезе в Етап 4 по заетост на интензивните легла. Това става ясно от картата за днес, публикувана в сайта на Министерския съвет. По новия План за справяне с пандемията при над 80% заетост на интензивните легла ще се преминава към локдаун.
Южен Централен регион се очаква да влезе в Етап 2 след пет дни, а Североизточен, Северозападен и Югоизточен регион са на прага на Етап 1.

В Националния план за справяне с COVID-19 страната е разделена на шест клъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците в конкретния клъстер.
Въвеждат се четири етапа, по които ще се преценява какви мерки да бъдат налагани.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%, втори е при 60%, а прети – при заетост 70%. Етап 4, за който се готви Великотърновска област, е при 80% заетост на интензивните легла. При влизането в сила на мерките, ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.