Любопитно Образование

Сдружение с проект за училище по методите на валдорфската педагогика във Велико Търново

Привърженици на нетрадиционните форми на обучение във Велико Търново подготвят проект за училище по методите на валдорфската педагогика.  Идеята се заражда в сдружението „Валдорфска педагогика“-  Велико Търново.  То е основано през 2016 година.Основните принципи залегнати в него почиват на съвременни програми, които вземат предвид особеностите и етапите в естественото израстване на детето. В учебните заведения от подобен тип се развиват социални умения, отношение към изкуството, спорта и природата.

„Работим върху набирането на екип за създаването на алтернативно училище в съгласие с добрите традиции и корени на българското образование. Преди 100 години се създава първото по рода си образователно заведение на принципите на валдорфската педагогика. То е дело на Рудолф Щайнер. Емил Молт го кани в Германия по време на  кризата след Първата световна война. Те искат да направят нещо за обществото.  Така се стига до идеята за създаването на училище, в което момичета и момчета учат заедно. В наши дни го приемаме за нормално, но за 19 век това е революция. Освен това Рудолф Щайнер поставя още две условия- предметите да се изучават по различен начин, а децата да не се разделят според произхода си. От тогава до днес  валдорфската педагогика се развива. Принципите ѝ предоставят възможност да се обучават децата дори в по-сложна материя докато са малки и въображението им е живо. Четирите аритметични действия се изучават едновременно още в първи клас. Учим таблица за умножение и деление вместо  до 12. Резултатите  се постигат с движение и ритъм. Ако умножаваме по 3 децата правят две крачки и на третата скачат.  Така те пречупват действието през волята си. Различните движения им дават ритъма, който после лесно могат да приложат. Другият етап е наученото да се прокара през чувствата и емоционалността им. Не им даваме готови отговори. Така те сами опознават света „, сподели Аделина Сиракова. Основният проблем, с който се сблъскват членовете на сдружението, е липсата на преподаватели.

„Естествено трябват ни средства и сграда, но най-много се нуждаем от добри кадри с опит.  Апелирам всички колеги педагози, които обичат децата, работата и предмета си,  да се свържат с нас. Имаме нужда от екип осъзнал какво означава учителската професия“ , допълни Сиракова

Аделина Сиракова завършва „Начална и предучилищна педагогика“ през 2008 г. във ВТУ ”Св.св Кирил и Методий”. За пръв път се среща с валдорфската педагогика през 2012 г. на лекциите на Кристоф Йохансен. През същата година започва работа с първи клас във валдорфското училище “Проф. Николай Райнов”. Три месеца работи под ръководството на дългогодишния валдорфски педагог Ханс Цайслер от Берлин. Между 2015 и 2016 учи в първата международна магистърска програма за валдорфски класни учители в Свободното висше училище за валдорфска педагогика в Щутгарт.
Тя е член на сдружение “Приятели на валдорфската педагогика” и сдружение “За валдорфска педагогика – Велико Търново”.

Снимка: Pixabay