Култура

Сдружение „Български музеи”: „Търпим огромни загуби заради пандемията, трябват средства за сектора“

Загуби в размер на близо 11 млн лева отчитат за двете пандемични години музеите в цялата страна, съобщи днес във Велико Търново Борис Хаджийски, председател на Сдружение „Български музеи” и директор на музея в Пазарджик. Заедно със свои колеги от цялата страна той е в старата столица за провеждането на Общото събрание на организацията.

„Не успяхме да инкасиране 5, 7 млн лева за 2020 година сравнено с 2019 година. За 2021 година очакваме резултатите, но предполагам че резултатът ще е същият. Близо 10-11 млн лева са загубите. Това означава, че не сме продавали литература, сувенири, билети за вход. Трудно ще наваксаме тези загуби”, поясни още Хаджийски.

Музейните работници очакват и 12 млн лева при актуализацията на държавния бюджет, които все още не са влезли в общините.

„Средствата не са достатъчни. Една част от тях ще компенсират това откъсване на наши кадри към сферата на образованието. Стряскаща е разликата между образование и култура. Стартовата заплата е 1415 лева, а при нас е 900-950 лева за по-големите музеи и по-малки за по-малките музеи. Другата част ще компенсира разходите за природен газ, електроенергия, горива. Ни ще продължаваме да се борим за увеличение на средствата при актуализацията през юни. Защото ние искахме 29 млн лева, но и тези 12 млн лева са глътка въздух за сектора”, допълни още председателят на Сдружение „Български музеи”.

Според него, държавата трябва да инвестира доста средства в българските музеи, за да си модернизират фондохранилищата и експозиционните сгради. Пари са нужни и за грижа за обектите.

„Ние се грижим, опазваме, консервираме и изучаваме над 7, 5 милиона движими културни ценности. Имаме и сгради недвижими културни ценности, които са на по100 години, 150 или 200 години и трябва да се реставрират, защото ние ще загубим това наследство”, коментира Хаджийски.

Допълва, че трудно се намират млади кадри.

„Но и да ги намерим трябва да им дадем заплащане нормално. Пенсионират се голяма част от музейните работници. А трябват повече от 5-6 години, за да придобият опит и навици колегите, за да се справят сами”, поясни още Борис Хаджийски.