Денят

Светлана Шандрова: Зад всяка война има хиляди човешки трагедии

Руски клуб „Заедно” във В. Търново  организира шествието „Безсмъртният полк”, с което утре в старопрестолния град ще бъде почетена паметта на жертвите от Втората световна война. Едни го наричат Ден на Европа, други – Ден на победата, но всички отбелязват едно и също събитие – края на тази ужасна трагедия, коментира организаторът на събитието Светлана Шандрова.

За нас, естествено това е най-свещената дата. Толкова жертви положиха нашите предци, за да извоюват тази победа. Няма семейство, което да не беше засегнато от тази война”, сподели още тя. Инициативата „Безсмъртният полк” преди няколко години стартира един сибирски журналист, оттогава насам движението непрестанно се разраства и вече е международно. „Това е един начин да покажем на преживелите тази война, слава Богу – все още има живи ветерани, че нищо не е забравено и никой не е забравен. Онези, които вече няма как да се включат сами в парад на победата, поне техните роднини могат да бъдат там, с техните портретни снимки”, допълни председателят на руския клуб. Около 15 са най-активните членове на сдружението, който във великотърновско включва близо 90 от общо  200 руснаци, приели България за своя втора родина.

Наследниците на загиналите а и останалата търновска общественост са призовани да се включат в събитието от 15:00 часа, при чешмичката в парк. „Марно поле”, където ще се раздават Георгиевски лентички. „Сърдечно благодаря на Община Велико Търново за оказаното съдействие в организацията – предоставиха ни пространството на парка, както и изпълненията на градския духов оркестър. Нека с това шествие си спомним, че освен жертви, войната нищо друго не носи. Тя е трагедия за всяко едно семейство. Нека определените хора, които влияят на историята, преди да направят каквито и да е стъпки – нека помислят за това. Зад всяка война стоят огромни жертви, а зад тези жертви е трагедията на хиляди други хора”, апелира Шандрова.