Култура

„Сатанизъм unlimited“ излезе от печат

Първата си самостоятелна книга издаде търновският историк и икономист Иван Спирдонов, отпечатана от издателство „Фабер“. По един визионерски начин и в близо 400 страници, четивото изобличава разпада на различни обществени, икономически, дори антропологически порядки. Алармира за опасността от крах на самата цивилизация.

Динамична, остра и интригуваща, книгата увлича със своя философски език и безпардонна откровеност. Реализмът в нея не е детайл, а основа, върху която авторът изгражда своето зловещо предупреждение – безграничният демонизъм, роден от фалшивите „наслади” на 21 век, все повече изтръгва човека от неговата естествена натура и го отдалечава от божествения му първообраз. „Възможно ли е смъртен, тленен човек – от плът и кръв, да мрази толкова много ближните си, ако не е обладан от някаква наистина зла сила”, реторично пита авторът.

Безбожните деяния на политическите елити, най-вече тези в англосаксонския свят, не са нищо повече от една „гигантска мизантропия”, категоричен е Спирдонов. По негови думи, с магистрална скорост губим всичко нормално, докато потъваме в сладкия унес на съвременната PR-пропаганда. Парадокси авторът открива навсякъде – „изкуството в момента е базирано на пошлото и на грозното. Не е базирано на красивото, хармоничното и доказаното с годините. Под изкуство визирам всичко – вижте Холивуд, вижте музика, вижте изобразително изкуство и т.н.т.”, възмущава се историкът.

Спирдонов не вярва в конспирации – „в масони, зидари, мазачи и други, които управляват света”. Вярва в това, че всеки човек има избор. И се надява неговият труд да донесе поне „един микрон промяна”. Убеден е че най-големият ни дефицит е вярата.

Книгата е първа част. През пролетта на 2019 на пазара се очаква да излезе втората – „Оптимизъм unlimited”. В нея, Спирдонов очертава границите на една „Отитопия”, противоположна на платоновата Утопия.  Следващата книга на автора ще предложи визионерска надежда, че такова място, където  да живеят в хармония  ще има, ако всеки даде своя принос в градежа му.