Любопитно

Самуил Николов от Велико Търново, който сбъдна мечтата си, да учи космически операции в САЩ

„Аз съм много удовлетворен от вида и качеството на образование, което получавам във Флорида, САЩ. Университетът е много специализиран и съм заобиколен от хора, които или учат, или практикуват това, което и мен ме интересува, а именно – космическо инженерство или космически операции”. Това заяви Самуил Николов, който завърши с отличие Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ – Велико Търново и за когото бе организирана дарителска акция по набиране на средства за следването му в Америка. За Общинското радио даровитото момче разказа как се чувства, какво изучава и за сбъднатите мечти:

„Изучавам математика и физика, свързани с орбитална механика, как работят космическите апарати, за да останат в конкретна орбита, как да ги сложим в такава, а като приключи мисията, как да ги приберем обратно или да ги деруптираме. Имаме занятия, при които правим изчисления от една планета към друга, колко гориво е нужно и с каква скорост, за да се премине от едното тяло към другото. Имаме и космическо и планетарно изследване или въведения в космическия полет. Правим анализ на космически апарати, американски и руски, както и подробен доклад на всяка една мисия, дали е била успешна или не, и защо. Огромна възможност ми дават и извънкласните дейности. Има разнообразни клубове, както и лаборатория за ракетни двигатели. Аз съм участник в отбора за електроника. Този семестър се занимавам с техни тела за ракети. Дава ти се ракета, която е летяла и трябва да й се направи анализ, кое е направено добре, кое не. Получава се обратна връзка от студенти в по горните курсове и от професор, казва ти се как си се справил. Задача ми е да направя свой собствен дизайн на ракета. Засега нещата вървят доста добре. Ако бъде одобрен, ще се поръчат части за него и ракетата ще лети“.

В следващите години от следването му му предсти да изучава по-специализирани предмети. Първите две години не са стриктно инженерни. Има общообразователни курсове, както за неговата специалност, така и за пилоти, за инженери и др., но последните две години от обучението ще се премине към системно инженерство, мениджмънт на различни ресурси по време на полет и др.

„Със сигурност университетът надскочи очакванията ми по всеки един критерий. Имам възможността да видя нещата от практическа гледна точка, което е прекрасно. И само докато преди съм гледал по телевизията в документален филм как се изстрелва ракета, сега бяха на „Кейп Канавъръл” и само на 5 км от площадката за изстрелването й. „Спейс екс” я изпрати на Луната, а в нея пътува и камера, разработена от нашия университет. Перспективата се променя по много драстичен начин”, допълва още младият великотърновец.

Самуил ще учи 4 години бакалавърска степен. Все още не е решил дали да запише 2-годишна магистърска степен, в същата специалност „Космически операции”.

Припомняме, че Самуил Николов от Велико Търново е вторият българин, приет да учи космонавтика в Авиационния университет Ембри Ридъл (Embry–Riddle Aeronautical University) във Флорида, САЩ. Цялата необходима сума за една година обучение бе 65 000 долара. Той бе чуждестранният студент в университета, който получи най-висока отпусната стипендия, заради другите му постижения – 20 000 долара. Така, за да замине за Флорида, Самуил трябваше да събере 45 000 долара. По предложение на кмета инж. Даниел Панов, местният парламент одобри финансова помощ от 5 000 лв. за бъдещия специалист по аеронавтика. Другата, значителна по-голяма част от сумата бе събрана чрез дарителска акция.

Кремена Крумова – Попова